Talvikelit tuovat haasteita kiinteistön ylläpitoon, jos syyshuoltoa ei ole hoidettu asianmukaisesti. Talotekniikan asiantuntija Caverion selvitti yleisimpiä pakkasen ja talvisään aiheuttamia ongelmia kiinteistöissä, kuinka niitä voidaan havaita ja miten niiltä voi välttyä.
Ongelmien välttämiseksi perushuoltotoimenpiteet pitäisi olla suoritettuna ennen pakkasia. Kiinteistön perushuoltotoimenpiteitä ovat esimerkiksi paisunta-astioiden ja jäätymissuojien tarkastus sekä ilmastointikoneen lämmön talteenoton toiminnan tarkastus. Jos näitä tarkastuksia ei kiinteistössä ole ennen pakkasten tuloa tehty, voi vielä tehdä korjaavia toimenpiteitä.
Talotekniikan toimivuuden kannalta talvella on tärkeä huolehtia teknisten tilojen lämmön eristyksestä, lisälämmityksestä sekä suodattimien ja pattereiden toimivuudesta. Paisunta-astia pitää veden ja paineen kaikissa pattereissa tasaisena ja jäätymissuoja estää ilmanvaihtokojeen patterin jäätymisen. Esimerkiksi lämmitysverkoston varoventtiilin vuotamisesta tai jatkuvasta verkoston ilmaamistarpeesta voidaan epäillä paisunta-astian olevan epäkunnossa.
Pakkasen kiristyessä yli -8 asteen ongelmia saattaa esiintyä, vaikka perushuoltotoimenpiteet olisikin hoidettu. Usein ongelmat alkavat yöllä lämpötilan laskiessa. Yleisimmin ongelmia aiheuttavat:
- Tukkeutunut patteriventtiili, joka lisää energiankulutusta. Kiinteistön lämpötila laskee ja ongelmaa yritetään korjata nostamalla lämmitystä 5-15 astetta.
- Tukkeutuneen patteriventtiilin vaihto: Venttiilin vaihdon jälkeen nostettu lämpötila jää usein säätämättä normaalille tasolle, ja energiaa kuluu liikaa.
- Liian korkea huonelämpötila: Lämmityksessä huonelämpötila vaikuttaa patterien lämpötilaan. Suositeltu sisälämpötila lämmityskaudella on 20–22 °C.
- Tukkeutunut mutapussi: Kaukolämmitteisissä kiinteistöissä tukkeutuneesta mutapussista aiheutunut heikko vesivirta ei riitä pakkasella lämmittämään kiinteistöä.
- Ikkunoiden huurtuminen, joka on merkki siitä, että ilmanvaihdossa ei ole kaikki kunnossa. Syynä voi olla painesuhteiden muutokset ilmanvaihdossa, lämmön talteenoton huurtuminen tai kiinni teipatut korvausilmaventtiilit.
- Suodattimien jäätyminen tai tukkeutuminen lumesta, joka estää ilmanvaihdon toimimisen.
- Liian herkkä ilmanvaihtokoneen LTO:n huurteen poisto, jolloin lämmön talteenotto ei toimi ja energiaa menee hukkaan.
- Rappukäytävissä, pyörävarastoissa ja muissa vastaavissa tiloissa pärjää huoneistoja alhaisemmassa lämpötilassa – 15–17 astetta riittää. On huolehdittava, etteivät ulko-ovet ole lumen ja jään takia raollaan. Ulko-ovea lähin patteri reagoi siihen ja kuluttaa paljon energiaa ulkoilman kylmentämän rappukäytävän tai huoneiston lämmitykseen ja saattaa jopa jäätyä.
- Liikekiinteistöissä tuulikaapin ulko- oven auki pitäminen, joka aiheuttaa pakkasella usein kiertoilmakoneen patterin jäätymisen ja siitä seurauksena vesivahingon.
Asukkaan havaitessa ongelmatilanteen kannattaa ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön ja kuvailla omat havainnot mahdollisimman tarkasti. Rakennusautomaation avulla voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää pakkasesta aiheutuvia ongelmatilanteita, kustannuksia ja haittoja.
”Jos esimerkiksi kaukolämmön jakelu katkeaa, automaatio pystyy ennakoimaan lämpötilan sekä paineen putoamista ja pysäyttämään järjestelmän. Kun kaukolämpökatkos on ohi, automaatio käynnistää järjestelmän uudelleen”, kertoo Caverionin asiakaspalvelupäällikkö Simo Tähtinen.