Quantcast
Channel: Kiinteistölehti
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3341

Häiriötön TV-kuva myös kesämökille

$
0
0

Kesämökeillä on TV-katselu jo arkea, mutta monella on vielä pulmia signaalin vastaanoton kanssa. Hyvällä ja oikein asennetulla antennilla TV:n saa näkyviin mökillä helposti ja edullisesti. Halutessaan voi myös maksukanavat ottaa mökille mukaan. Tarvittaessa laajakaistaiseen UHF-antenniin tulee mastovahvistin tai asentaa se jopa 10 metrin korkeuteen maasta. Ohessa on lisää vinkkejä mökkeilijän hyvän TV-kuvan varmistamiseksi.

Suurin osa kesämökkiläisistä katsoo televisiota maanpäällisen antenni-tv-verkon kautta, joka kattaa 99,9 % Manner-Suomesta. Antennin kautta voi katsoa lähes 40 tv-kanavaa niin vapaa-ajan kuin varsinaisessa asunnossakin. HD eli teräväpiirtolähetyksiä voi katsoa mökilläkin. HD-sisällön vastaanottamiseksi tarvitsee Antenna Ready HD-vastaanottimen eli television tai digiboksin ja että mökki sijaitsee alueella, missä HD-kanavat näkyvät. Digitan verkoissa näkyvien HD-laatuisten tv-kanavien näkyvyysalueet voi tarkastaa Digitan karttapalvelusta www.digita.fi/karttapalvelu.

Pientalojen ja kesämökkien antenniratkaisut eivät sinänsä poikkea toisistaan, vaikka usein vastaanotto-olosuhteet voivat olla mökillä haastavammat. Huomiota kannattaa kiinnittää antennin oikeaan suuntaukseen, sijoitukseen ja tehokkuuteen.

”Häiriötön tv-kuva edellyttää hyvää vastaanottoantennia myös kesämökillä. Antennin testaaminen on yksinkertaisinta television avulla. Jos TV-kuva ei näy tai kuva on häiriöinen, on antennijärjestelmä tarkistettava”, neuvoo television liiketoimintapäällikkö Hanna Niiranen Digitasta. ”Paikasta riippuen antenni on suunnattava uudelleen, sille on etsittävä parempi paikka tai on hankittava tehokkaampi antenni. Vastaanottoantennista pitäisi olla mahdollisimman esteetön yhteys tv-asemaan. Antennia ei pidä piilottaa esimerkiksi välikattoon”, Niiranen muistuttaa.

Laadukkaan tv-kuvanlaadun vastaanottamiseksi tarvitaan hyvä ja tehokas antennijärjestelmä ja että se on suunnattu oikein.


Vinkkejä tv-vastaanottoon mökillä

  • Laajakaistainen UHF-antenni ja riittävän korkea mastoputki. Antenni on tarvittaessa sijoitettava jopa 10 metrin korkeudelle maanpinnasta.
  • TV-signaalin tason tulee olla kaikilla kanavanipuilla vähintään 80 prosenttia. Signaalitaso näkyy televisiosta. Signaali voi olla merkittävästi vaimentunut, jos mökki sijaitsee kaukana tv-asemasta tai maastoesteen takana.
  • Mastovahvistin on tarpeen, jos signaalin määrä ei ole riittävä, vaikka on tehokas antenni, joka on suunnattu oikein ja sijoitettu riittävän ylös.
  • Korkeat mäet ovat usein esteenä hyvälle tv-vastaanotolle. Jos mäki mökin läheisyydessä sijaitsee alle 50 metrin etäisyydellä, hyvä vastaanotto on mahdollista saada sijoittamalla mastoputki ja antenni läheisen mäen päälle. Mastovahvistin on välttämätön aina, kun mastoputki sijoitetaan kauemmaksi rakennuksesta.
  • Mastoputki on syytä maadoittaa ukkosen aiheuttamien vahinkojen välttämiseksi.
  • Sisäantenni voi riittää, jos mökki sijaitsee suhteellisen lähellä lähetysasemaa, alle 30 kilometriä. Sisäantennin soveltuvuus selviää vain kokeilemalla. Sisäantennille parhain paikka on TV-lähetysaseman suuntaan olevan ikkunan lähellä, jolloin esimerkiksi huoneessa liikkumisen vaikutus jää vähäisemmäksi. Antennin oman kaapelin jatkaminen vaimentaa signaalia.
  • Jos mökillä saadaan sähkö akusta, on mökkiläisellä kaksi vaihtoehtoa: mökille voi hankkia 12V-jännitteellä toimivan television tai muuntajan (ns.invertterin), joka muuntaa akkusähkön verkkosähköksi. Tällöin mökillä voidaan käyttää normaaleja verkkovirtakäyttöisiä televisioita.

Digitan karttapalvelu, Digita Info ja DigitaPRO-antenniasentajat apuna
Antennin oikein suuntaamisessa auttaa Digitan karttapalvelu www.digita.fi/karttapalvelu. Karttapalvelusta saat kattavasti tietoa antennin oikein suuntaamiseen. Karttapalvelu näyttää kompassisuunnan paikkakohtaisesti, mille asemalla antenni kannattaa suunnata ja etäisyyden kiinteistön ja aseman välillä. Lähin asema ei välttämättä ole aina paras vaihtoehto vaihtelevan maastoprofiilin vuoksi.

Haastavissa tilanteissa apuna on myös valtakunnallinen DigitaPRO-antenniasentajaverkosto. Oman alueen asiantuntevan antenniasentajan yhteystiedot löytyvät helposti karttapalvelusta ja Digitan internet-sivuilta www.digita.fi/digitapro.

Digitan kuluttajapalvelu Digita Infon asiantuntijat neuvovat myös antennin oikein suuntaamisessa ja muissa antenni-television vastaanottoon liittyvissä kysymyksissä. Digita Info on avoinna arkisin klo 8-20 puh. 020 411 7676 ja sähköpostitse info@digita.fi.

SANT Ry:n julkaisema Pientalon antenniopas antaa myös ohjeita antennien valinnassa ja suuntauksessa. Pientalon antenniopas löytyy esimerkiksi Digitan internet-sivuilta www.digita.fi/kuluttajat/kuluttajapalvelu


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3341

Trending Articles